De ce ?
De ce ni se ascunde că limba latina se trage din limba română străveche şi nu invers? De ce ni se ascunde că împăratul Traian a fost de origine tracă (dacă)?
Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, în 16 decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a declarat că latina cultă se trage din limba română străveche și nu invers cum se credea până acum:
“Chiar dacă se știe că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum și limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puțină lume cunoaște că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, și nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Așadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munții Bucegi, din Brașov, din București. Voi sunteți cei care ați oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.r.)“ (ziarul“Libertatea”, 6 aprilie, 2013).
Deci, teoria conform căreia romanii au cucerit o parte din Dacia, iar dacii, inclusiv cei din teritoriile necucerite de Roma, și-au abandonat limba strămoșilor lor și au început să vorbească latina e complet falsă. Conform declarației lui Ledwith, la întâlnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori: vorbeau deja limba din care se născuse chiar latina. Din această perspectivă, românii apar drept unul și același popor cu dacii, continuatorii direcți și legitimi ai acestora. Mai mult, ar rezulta că și romanii ar fi fost neam tracic.
Dacia a fost cotropită de romani în proporție de numai 15% și pentru o perioadă istorică foarte scurtă, de 164 de ani. Restul din teritoriul Daciei nu a fost călcat de picior de legionar roman. Istoricii Leon E. Stover si Bruce Kraig, în cartea lor “The Indo-European heritage” , vorbesc despre Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H., care-și avea locul în centrul României de azi.
În filmul documentar apărut în 2012 “Dacii, adevăruri tuburătoare”, dr. Mircea Chelaru și mulți alți istorici și experți cunoscuți spun adevăruri mai puţin cunoscute despre daci. Printre altele, aflăm că nu românii se trag din romani, cum se credea, ci o parte din italieni se trag din traci, sau că cea mai veche scriere găsită a fost de origine tracă (scrierea tartariană – cu 1000 ani mai veche decât cea sumeriană).
În film se prezintă un fragment din testamentul împăratului Traian către Licinius Chietus (cel care a intrat cu legiunea sa în Sarmisegetuza), în care mărturisește originea sa: “Pe mine mă cheamă Traian, de la toponimul Trahianus din Trahia, și m-am născut la anul 801 de la facerea Romei în 13 al lui octombrie într-un sat care era locuit de tribul coloniștilor turdeani, vorbindu-se limba lor veche și o latină aproximativă așa cum, de altminteri, o vorbeau toți dacii”. Poate că de asta Traian a fost atât de interesat de Dacia?
Despre împăratul roman, istoricul roman DioCasius spunea: “Să nu uităm că Traian a fost un trac veritabil, războaiele dintre Traian și Decebal au fost războaie fratricide, iar tracii au fost daci.”
Comentarii
Trimiteți un comentariu