Consecinte
Publicat de 31 martie 2019 de Odorica Ion
1812: Pacea de la București, tratatul de la Hanu’ lui Manuc
Uneori te poți așeza la masă cu istoria fără să știi. Și asta ți se poate întâmpla chiar în restaurantul tău favorit.
Pacea de la București a pus capăt primului Război Ruso-Turc (1806-1812). Atunci, între 16 și 28 mai 1812, la Hanu’ lui Manuc, s-au purtat negocierile finale și s-a semnat tratatul de pace dintre Imperiul Țarist și cel Otoman.
În timpul războiului, Hanul a fost o adevărată placă turnantă a acțiunilor subversive întreprinse de cele două puteri. Manuc, hangiul însuși, a fost adânc implicat în desfășurările oculte, din spatele frontului. Ajuns în primii ani ai secolului dragoman și bei al pașalâcului Ruse (pe atunci Rusciuc), Manuc Mârzaian va trece în 1808 de partea rușilor, care ocupaseră Țara Românească.
manuc_bei2
Manuc Mârzaiani
Sa enumeram doar cateva deocamdata, consecinte a unor decizii luate la plezneala.
Daca Germania nu era pacalita la sfarsitul primului razboi mondial si nu voia sa isi ia revansa declansand al doilea razboi mondial, nu distrugea zeci (sau sute) de milioane de vieti si mai presus, uciderea a 6 milioane de evrei nevinovati, singura lor vina era ca erau evrei.
Americanii nu faceau statul artificial Israel in 1947 si nu era un conflict permanent cu arabii (palestinienii).
Daca imparatului Roman Hadrian in anul 60, nu ii era ucis iubitul si nu dadea vina pe evrei (acuzatie nedovedita)si apoi sa-i alunge, insa consecintele se vad pana acum, eram mult mai linistiti azi.
Daca Napoleon nu pleca la cucerirea Rusiei prin muntii Carpati, Moldova nu era cedata rusilor de catre turci, pentru ca Rusia sa nu duca si cu rusii si cu turcii in acelasi timp 2 razboaie.
Hotararea asta a fost luata fara voia noastra in 1812 si a fost validata prin pacea incheiata la Hanul lui Manuc.
Publicat de Odorica
Comentarii
Trimiteți un comentariu