VORBE MARI, FAPTE MICI

Cand ma uit la tv. si vad cum decidentii,  plini de importanta  vorbesc despre  actiuni benefice noua uluitoare si despre  cele viitoare, imi vine sa ma scol in picioare si cu mana la tampla, sa dau onorul. Dar nu este nimic adevarat, este numai o perdea de fum, mai bine zis de foc de care daca ne apropiem, murim arzand  ca o torta.
Acum ceva ani in Belgia (2010-2011),  guvernul si-a luat vacanta (fortuita)  pentru 589 de zile si se spune ca tara a mers mult mai bine si chiar a fost de dorit pentru a ramane asa, pentru ca guvernul dupa ce ca nu facea mai nimic, mai baga si bete in roate la bunul mers.
Dar in aceste tari cu veche democratie,  lucrurile merg in virtutea inertiei si chiar daca se mai ia o pauza nu se baga de seama, dar la noi unde depinde totul de cum se scoala alesii, poate chiar cu fata la cearceaf, se fac schimbari in  functie de interese de moment si nu pentru anumite oportunitati benefice neamului nostru.
Dar  nu reusesc decat sa-si dea cu stangul in dreptul.
SA PRIVIM CONCRET CE S–A INTAMPLAT ACOLO PENTRU CA, AVEM ACUM INTERESUL CEL MAI ARDENT.
IN 2010 BELGIA A DETINUT PENTRU 6 LUNI PRESEDINTIA UNIUNII EUROPENE CONFORM ROTATIEI.

Cum s-a descurcat Belgia 589 de zile fără guvern

belgia
Descriere foto: Belgia
 FAC trimitere la o altă țară din Europa, Belgia, despre care a spus că nu a avut guvern un an și jumătate „și se pare că a dus-o mai bine în perioada aceea”. Belgia deține recordul mondial la capitolul „țară democrată fără guvern”, după ce în 2010-2011 a rezistat 589 de zile fără un Executiv. Blocajul politic a survenit din pricina neînțelegerii dintre vorbitorii de limbă olandeză (Flamanzii) și vorbitorii de limbă franceză (Walloons).
În tot acest timp, sarcinile executive au fost îndeplinite de un premier surogat, Yves Leterme. El fusese prim-ministru cu acte în regulă timp de nouă luni în 2008 și cinci luni în 2009-10.
Cele două partide principale s-au certat un an întreg pe teme care mergeau de la colaboraționismul flamanzilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial până la imperialismul cultural al francofonilor, conform The Telegraph. Divergențele erau atât de adânci încât unii se așteptau ca Belgia să se separe la un moment dat în două state diferite.
Mai mult, în 2010, pentru o perioadă de 6 luni, Belgia a deținut președinția Uniunii Europene, care a revenit Bruxelles-ului datorită sistemului de rotație. Europarlamentarii au concluzionat, la sfârșitul celor șase luni, că președinția Belgiei, prima sub auspiciile noului Tratat de la Lisabona, a fost una de succes.
Guvernul temporar nu a luat decizii cruciale privind bugetul, datoriile naționale, politică externă și apărare. Din acest motiv, unele voci se temeau că ivirea unei crize a datoriilor ar putea afecta întreaga Europă. Din fericire, asta nu s-a întâmplat.
Conducerea surogată a Executivului a reușit să păstreze o linie de echilibru de-a lungul celor aproape 600 de zile: Belgia a avut creștere economică, exporturile au crescut, la fel și investițiile interne. În 2010, trupele belgiene au ajutat NATO să bombardeze Libia.
Analiști politici citați de BBC spuneau la acea vreme că situația din Belgia ar putea dura până la primele alegeri federale, care urmau să aibă loc în 2014.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Eminescu si Creanga cenzurati

Ion Creanga

Ion Minulescu cenzurat