Mafia

În anul 1910, în SUA au emigrat 310000 italieni. Estul SUA era numit Mica Italiei, din cauza marilor comunități de italieni. Italienii au adus cu ei și grupuri organizate de criminali, care au pus stăpânire pe New York, Boston, Chicago.
Un clan italian presupunea legături de familie, ierarhie, loialitate. Primul lor obiectiv a fost comunitatea evreiască. Aceasta deținea marile magazine, farmaciile, fabricile. Evreii formau o comunitate prosperă, plină de bani.
Clanurile criminale italiene au cerut taxe de protecție de la bogătașii evrei. În caz contrar, italienii ripostau cu asasinate, răpiri, șantaje.
Evreii realizează că trebuie să coopereze cu clanurile italiene. Începând cu anul 1920, tot mai mulți evrei fac parte din clanurile mafiote italiene, care încep să se implice și în alegerile electorale. Trebuia câștigată puterea politică care le asigura protecția în infracțiunile pe care le făceau. Situația a degenerat între irlandezi, evrei și italieni, fiecare dintre aceștia deservind propria etnie.

16 ianuarie 1920, prohibiția, mină de aur pentru mafioți


În noaptea de 16 ianuarie 1920, legea privind interzicerea producerii alcoolului intră în vigoare. A fost o mină de aur pentru clanurile mafiote care au pus mâna pe toate fabricile de alcool și au conţinut, clandestin, să producă.
În 25 ianuarie 1947, se stingea din viață, Al Capone. A murit bolnav de sifilis, o boală care i-a afectat creierul.
În anul 1925, Capone preia traficul producerii alcoolului. A făcut o avere considerabilă și era un personaj excentric. S-a implicat în politică, în campanii electorale, susținând anumiți lideri, care, ulterior, i-au asigurat protecția.
Al Capone a fost ținta mai multor asasini, dar a pus la cale și masacrul din ziua Sfântului Valentin, când au murit 7 gangsteri.
În anul 1931, este condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală. În anul 1939, este eliberat pentru bună purtare. Era bolnav de sifilis și dependent de cocaină. Când a murit, medicii au declarat că din cauza sifilisului, creierul său funcționa ca la un copil în vârstă de 12 ani.
În banda lui Al Capone au fost mai mulți români. Șoferul de încredere al lui Capone a fost Ieronim Budac, un ardelean, care în anul 1918 a emigrat în SUA. Budac i-a cucerit încrederea lui Capone prin faptul că producea clandestin țuică.
Capone
Budac a fost arestat de mai multe ori în SUA, dar reușește să se întoarcă în România. Pe toată detenția lui Capone ține o corespondență cu acesta. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Budac este ales primar în comuna Cartișoara.
Contactele lui Capone cu românii nu se opresc aici. Avocatul care l-a apărat pe Capone în toate procesele sale a fost Hiram Mendow, fiul unui emigrant român.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Eminescu si Creanga cenzurati

Ion Creanga

Ion Minulescu cenzurat